27.1.10

(is it) the end of the world

Έχει γίνει κατανοητό το πόσο μου αρέσει να βλέπω ταινίες. Βλέπω σχεδόν τα πάντα και όποτε έχω χρόνο ξεχνάω να σηκωθώ από τον καναπέ.
Ευχαριστιέμαι πολύ τις ταινίες καταστροφολογίας. Ακραίες και μη, παλιές, σύγχρονες, εφικτές ή όχι, όλες μου γεννούν ένα ανεξάντλητο ενδιαφέρον.
Ο ρόλος του προέδρου της Αμερικής είναι ένας πολύ συνηθισμένος ρόλος σε τέτοιου είδους ταινίες. Γιατί δεν είναι δυνατόν να καταστέφεται ο κόσμος και να μη δούμε τον Λ. Οίκο να περνάει αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Κάποια στιγμή έκανα μια παρατήρηση. Οι περισσότερες ταινίες που έχουν μαύρο ηθοποιό στο ρόλο του Αμερικανού προέδρου έχουν θέμα το τέλος του κόσμου. Και δε μιλάμε μόνο για ταινίες. Υπάρχουν αρκετές αναφορές σε όλους του χώρους των τεχνών.
Είναι να αναρωτιέται κανείς. Ένας μαύρος ηθοποιός δεν έχει το δικαίωμα να πάρει μέρος στην ακρόαση για το ρόλο του προέδρου σε οποιαδήποτε ταινία? Πρέπει να καταστέφεται ο κόσμος? Και αν τελικά πάρει το ρόλο, τι σημαίνει? Πως ένας μαύρος έχει το σθένος να αντιμετωπίσει εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις, οπότε προτιμήστε τον και στα εύκολα? Ή ότι ένας μαύρος πρόεδρος ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, όπως και το τέλος του κόσμου.
Το γεγονός είναι ότι στη ζωή και όχι μόνο στις ταινίες η Αμερική εξέλεξε τον Ομπάμα.
Μήπως πρέπει ν' αρχίσω ν' ανησυχώ?

υ.γ. Πολύ ωραία ταινία για ένα μελλοντικό χαοτικό κόσμο
The Road
John Hillcoat
2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: