13.4.11

το ψωμί του λαού

Εδώ και καιρό θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα μυστικό: 
Το να κάνεις το δικό σου ψωμί δεν είναι δύσκολο!!
Τι σας λέω τώρα..?
Υπάρχουν πολλές συνταγές  για σπιτικό ψωμί και σίγουρα όσοι ασχολείστε με την μαγειρική θα έχετε άποψη. Μετά από πολλή έρευνα βρήκα αυτή τη συνταγή και αποφάσισα να την δοκιμάσω για να εξακριβώσω την απλότητά της. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Έκτοτε δεν έχω ξαναγοράσει ψωμί και μετά από πειραματισμούς (βλ. φώτο) κατέληξα στην καλύτερη εκδοχή.

 ΥΛΙΚΑ
μισό κιλό αλεύρι (1/3 λευκό πολυτελείας Σερρών και 2/3 ολικής αλέσεως Μύλοι Αγ. Γεωργίου)
250-300ml νερό χλιαρό (αναλόγως το αλεύρι, όσο σηκώσει)
21γρ. μαγιά νωπή (μισό κυβάκι συσκευασμένης μαγιάς)
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. μέλι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα δοχείο ανακατεύουμε την μαγιά με το μέλι. Συμπληρώνουμε το δοχείο με το νερό. Σ' ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και δουλεύουμε τη ζύμη. Μπορούμε να το δουλέψουμε στο χέρι, είτε με μίξερ. Εγώ ζυμώνω με το χέρι ίσα που να γίνει μια ενιαία, εύπλαστη ζύμη και πλάθω ατομικά ψωμάκια. Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ταψί με λαδόκολα και τα βρέχουμε με νερό. Τα βάζουμε σε κρύο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς αντίσταση πάνω κάτω. Όταν κρυώσουν τα αποθηκεύω μέσα σε πλαστικά σακουλάκια, στην κατάψυξη κι όταν τα χρειαστώ τα ξεπαγώνω στο φούρνο μικροκυμάτων. Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε 20 λεπτά στο φούρνο και μετά την κατάψυξη άλλα 10  λεπτά για να ολοκληρωθεί το μισάωρο και να τα φάτε ζεστά.
Η ποσότητα αυτή σας δίνει 10-12 ατομικά ψωμάκια (εγώ τα κάνω  μικρά) ή δύο πίτσες, ή συνδυασμό αυτών. Όταν φτιάξετε πίτσα προτιμήστε μόνο λευκό αλεύρι. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη και χρησιμοποήστε τον πλάστη για όσο το δυνατόν πιο λεπτή πίτσα για να μην βγει ψωμένια. Σε λαμαρίνα με λαδόκολα ψήστε την πίτσα 10 λεπτά, σε κρύο φούρνο στους 200 βαθμούς. Βγάζετε την πίτσα από το φούρνο, στρώνετε τη σάλτσα και τα υλικά της αρεσκείας σας και ψήνετε μέχρι να λιώσουν τα τυριά, ή μέχρι να ξεροψηθεί το γύρω γύρω.
Είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι με το που θα σκεφτείς ότι θες ψωμί ή πίτσα μπορείς να την απολαύσεις μέσα σε 45 λεπτά!! Και αυτό κάνει το ψωμί, παιχνιδάκι. 

 
Αυτή είναι η δοκιμή της Αθηνoύλας. Νομίζω ότι η εικόνα μιλάει από μόνη της!!
Καλή επιτυχία!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: