7.6.12

ξεχάστε το τουρλού - forget about tourlou



Χθες ήταν ημέρα λαχανικών. Από τα υλικά που είχα αποφάσισα ότι θα μαγειρέψω τουρλού. Το τουρλού ή αλλιώς μπριάμ είναι μια απολαυστική καλοκαιρινή συνταγή που ετοιμάζεται είτε στην κατσαρόλα είτε στον φούρνο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αλλά η νοστιμιά είναι εγγυημένη.
Η δική μου συνταγή είναι αυτή που μαγείρευε η μαμά μου. Μελιτζάνα, κολοκύθι, πατάτα και κόκκινη πιπεριά (φλωρίνης) στην κατσαρόλα με κόκκινη σάλτσα. Αυτή τη γεύση έμαθα και αυτήν εμπιστεύομαι, παρά το γεγονός ότι το τουρλού στην κατσαρόλα βγάζει πολλά υγρά και θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σάλτσα για μακαρόνια.
Όταν χθες έβγαλα τα λαχανικά για να τα κόψω είδα ότι δεν είχα σάλτσα ντομάτας. Και τι τουρλού να φτιάξεις χωρίς σάλτσα?? Αποφάσισα να ψάξω για άλλη συνταγή και βρέθηκα μπροστά σε αυτό το χάρμα οφθαλμών.
Και ιδού η δική μου απόπειρα!



Αν σας έπεισε η εικόνα δοκιμάστε και να το φάτε και θα ξεχάσετε μια για πάντα το τουρλού. 

Ρατατούιγ (πανέμορφο πεντανόστιμο και στεγνό τουρλού φούρνου)

Με τα παρακάτω υλικά προέκυψαν δύο τέτοια ταψάκια.

1 τεράστια μελιτζάνα
3 κολοκυθάκια
3 πιπεριές κόκκινες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρή συσκευασία πουρρέ ντομάτας
λάδι
αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, θυμάρι (αν είστε πιο παραδοσιακοί δοκιμάστε ρίγανη)

Εκτέλεση:
Απλώνουμε στο ταψί τον πελτέ περιχύνουμε με λίγο λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, λίγο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε τα λαχανικά μας σε λεπτές φέτες. Στρώνουμε τα λαχανικά κυκλικά απο έξω προς
τα μέσα δημιουργώντας μια σπειροειδή σειρά λαχανικών. 
Αλατωπιπερώνουμε ξανά και ρίχνουμε λίγο θυμάρι.
Σκεπάζουμε με χαρτί που έχουμε κόψει ακριιβώς στα μέτρα του ταψιού. Δεν ξέρω γιατί αλλά η συνταγή που βρήκα αυτή την οδηγία έδινε και αποφάσισα να το τηρήσω. 
Ψήνουμε στο γκριλ στους 200 για μια ώρα, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε στους 220 για ακόμη ένα τέταρτο.

Καλή απόλαυση!!



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εμένα δε μου φαίνεται ωραίο! Επίσης λες πως δε χρησιμοποιείς καθόλου ντομάτα η κάτι παρόμοιο και όμως στη σθνταγή σου βάζεις πουρέ ντομάτας το οποίο θα μπορούσες να βάλεις έτσι και αλλίως στη κατσαρόλα με νερό.