4.11.11

Tik Tok - This Sunday Fall Back

Στον Καναδά η ώρα δεν άλλαξε ακόμα. Σε αντίθεση με την Ευρώπη στη Βόρεια Αμερική η χειμερινή ώρα ξεκινά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και τελειώνει την δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου εξοικονομώντας έτσι τουλάχιστον 4 εβδομάδες περισσότερης ηλιοφάνειας κατά τη  διάρκεια της μέρας.
Το μέτρο της θερινής ώρας γίνεται για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση του φυσικού φωτός κατά τους μήνες του καλοκαιριού.
Στον σύγχρονο κόσμο η πρώτη ιδέα για ορθότερη αξιοποίηση του ημερήσιου φωτός, ανήκει στον Βενιαμίν Φραγκλίνο. Το 1784 σ' ένα γράμμα του προς την γαλλική εφημερίδα "Journal de Paris" ανέφερε ότι για πρώτη φορά ξύπνησε στις 6 το πρωί και είδε πως το δωμάτιο του έλουζαν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου. Μέρα με τη μέρα παρατηρούσε πως ο ήλιος ανέτειλε όλο και νωρίτερα και πως καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ποτέ δεν ανέτειλε μετά τις 8 το πρωί. Έκανε λοιπόν τους υπολογισμούς του και κατέληξε ότι στο Παρίσι οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν 127 εκατομύρια κεριά ετησίως χωρίς λόγο. 
Για το λόγο αυτό πρότεινε:
1. Φόρος για κάθε παράθυρο με στόρια. 
2. Κάθε οικογένεια να προμηθεύεται μόνο με μία λίβρα κερί ανά εβδομάδα.
3. Απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη δύση του ηλιου με εξαίρεση τους γιατρούς και τις μαίες.
4. Κάθε πρωί με την ανατολή του ήλιου να χτυπούν οι καμπάνες μέχρι να ξυπνήσει ο κόσμος. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό να χρησιμοποιούν κανόνια!!

110 χρόνια αργότερα ένας εντομολόγος από τη Νέα Ζηλανδία, ο George Hudson πρότεινε ένα είδος της σύγχρονης θερινής ώρας, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο μετά την εργασία του για να μαζεύει έντομα στο φως της μέρας. Το θέμα επανήλθε όταν το 1907 ο William Wilett παρουσίασε στο Βρετανικό κοινοβούλιο την ιδέα του να γυρίζουν τα ρολόγια μπροστά κατά τους θερινούς μήνες, κάτι που θα έφερνε ευτυχία στους πολίτες και σίγουρα εξοικονόμηση της ενέργειας στην κυβέρνηση.
Κανένας από του δύο άντρες δεν κατάφερε να πείσει τις αρχές.
Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η θερινή ώρα ήταν από τους Γερμανούς κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθησαν κι άλλες χώρες αλλά ουσιαστικά η ιδέα εγκαταλήφθηκε στο τέλος του πολέμου.

Σήμερα η χρήση της θερινής ώρας χρησιμοποιείται από την μειοψηφία των χωρών. Και κάθε χώρα τηρεί λίγο πολύ τους δικούς της κανόνες.

Στην Ελλάδα η ώρα άλλαξε για πρώτη φορά το 1931 και άλλες τρεις χρονιές πριν το 1975 όπου μέχρι σήμερα αλλάζει η ώρα κάθε χρόνο ακολουθώντας τους κανόνες της Ευρώπης.

If you live in this side of the world don't forget!!
This Sunday we turn back our clocks one hour to standard time at 2 am.

You can always blame Benjamin Franklin and DST (Daylight Saving Time).




υ.γ. σήμερα ξεκινά το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κι εγώ λείπω..
πιο ταπεινό το πρόγραμμά του φέτος και λίγες οι περιφερειακές εκδηλώσεις.

πριν από ένα χρόνο για το 51ο ΦΚΘ που παραδόξως έγινε τον Δεκέμβριο εδώ και μερικά σχόλια εδώ κι εδώ.
πριν από δύο χρόνια για το 50ο ΦΚΘ εδώ, μερικές ταινίες + ++ +++,
η λήξη και το τοπ θρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: